Poštovani brucoši s invaliditetom,

Zakonom o osobnoj asistenciji punoljetne osobe s invaliditetom 3. ili 4. razine u Republici Hrvatskoj imaju prvo na osobnog asistenta, osobu (ili više njih) koji će Vam pomagati prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti.

Studenti koji su imali prilagodbu pri polaganju državne mature, kao i studenti koji imaju određene zdravstvene teškoće imaju pravo na podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na osobnog asistenta, stoga Vas molim da se prije podnošenja zahtjeva javite u Ured za savjetovanje studenata i zaposlenika TVZ-a putem mail adrese savjetovaliste@tvz.hr .

Sama predaja zahtjeva ne znači da će prijavitelj ostvariti pravo osobnog asistenta niti znači da će ostvariti pravo u iznosu sati koji mu je stvarno potreban, no kako početak studiranja predstavlja značajnu promjenu u svakodnevnim obvezama kod svih studenata, brucošima s invaliditetom predstavlja višestruku promjenu jer su za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja mogli imati podršku asistenata u nastavi kojih u visokoškolskom obrazovanju nema, a svaka vrsta podrške, pogotovo na početku studiranja, bit će vam od iznimne važnosti.

Hrvatski Savez udruga za mlade i studente s invaliditetom SUMSI, Avenija Marina Držića 71a, 10 000 Zagreb, pruža uslugu osobne asistencije unutar mreže pružatelja, no nema kapaciteta osigurati osobnog asistenta svim studentima s invaliditetom, stoga preporučamo prvo kontaktirati potencijalnog pružatelja usluge prije predaje zahtjeva.

Popis licenciranih pružatelja nalazi se na web adresi: Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike – Registar pružatelja (gov.hr)

Postupak ostvarivanja opisan je na web adresi: Poziv mladima (koji su ove godine završili srednju školu) na prijavu za uslugu osobne asistencije – Hrvatski savez udruga za mlade i studente s invaliditetom (savezsumsi.hr)

Za sva pitanja oko ostvarivanja osobne asistencije slobodno kontaktirajte Savez SUMSI ili proslijedite kontakt Saveza SUMSI osobni.asistent@savezsumsi.hr ili na broj telefona +385 95 400 1004.

Popis licenciranih pružatelja nalazi se na web adresi https://mrosp.gov.hr/registar-pruzatelja/13416

Postupak ostvarivanja opisa je na web adresi https://savezsumsi.hr/poziv-mladima-koji-su-ove-godine-zavrsili-srednju-skolu-na-prijavu-za-uslugu-osobne-asistencije/

Categories: Vijesti@TVZ

Skip to content