U četvrtak, 20. travnja 2023. godine, na kolegiju XML programiranje kod profesora Alena Šimeca, bivši student Tehničkog veleučilišta, Max Križanić, održao je studentima gostujuće predavanje. Max Križanić na TVZ-u je završio stručni prijediplomski studij i stručni diplomski studij informatike, a po završetku studija pokreće vlastitu tvrtku Code magnet d.o.o. te odrađuje niz uspješnih projekata što je i bio povod ovom gostujućem predavanju.

Gostujući predavač je studentima održao motivacijsko predavanje i konkretnim savjetima i primjerima studentima je pokušao približiti tržište rada na kojemu će se i oni sami uskoro naći s naglaskom na tri ključne teze:

  1. Iznimno je važno da nitko prilikom proboja na tržište rada ne podcjenjuje vlastiti rad i ne degradira struku, kao ni TVZ kao obrazovnu instituciju. Kroz nekoliko primjera studenata koji su nedavno završili TVZ, a danas su uspješni na tržištu rada jasno se pokazalo kako je TVZ respektabilna obrazovna institucija unatoč „lošem glasu“ koji se ponekad o Tehničkom veleučilištu može čuti.
  2. Ključ uspjeha nije „trčanje“ za novcem, već uspostavljanje kontakata, a dobri kontakti se uspostavljaju poštenim, marljivim, savjesnim radom, prilagođavanjem potrebama klijenta, čak i kada klijent i nije u pravu, uvažavanjem sugestija i kvalitetnom komunikacijom, a posljedično dolazi i do povećanja profita.
  3. Za kontinuitet rada važno je povezati struku i posao s nečime što osoba voli, ukoliko je moguće, jer to daje dodatnu motivaciju i pojačava strast za svakodnevnim napretkom. Teže je „odrađivati“ posao nego posao raditi srcem.

U sklopu predavanja predstavljena je platforma Prvi korak koju je zamislio i pokrenuo Max Križanić, kao i edukativna društvena igra „Čovječe, nauči se!“ za koju je ideja došla u vrijeme studiranja i sudjelovanja na natjecanju TVZ mc2, a koju Max trenutno zajedno s kolegama uvodi u nekoliko osnovnih škola u sklopu projekta financiranog iz EU fondova.

Studenti su tijekom predavanja bili zainteresirani i pokazalo se da im je zanimljivo čuti perspektivu nekoga tko je tek nedavno završio fakultet i službeno ušao na tržište rada jer se s time studenti lako mogu poistovjetiti, a što je pokazao i interes za da

Categories: Vijesti@TVZ

Skip to content